top of page

Proje hakkında

Konu
Amaç
Kapsam
Yöntem

Yüksek mesleki nitelikli çalışanların uluslararası göçü kapsamında saÄŸlık çalışanlarının göçünde yaÅŸanan artış eÄŸilimi hem göç araÅŸtırmalarının hem de sosyal politika alanının temel tartışma konularından biri haline gelmiÅŸtir. 2019 tarihli OECD çalışması, OECD ülkeleri içinde göçmen hekim ve hemÅŸire sayısının hızla arttığını göstermektedir (1). SaÄŸlık çalışanlarının geleceÄŸine iliÅŸkin yapılan projeksiyonlar, saÄŸlık çalışanlarının uluslararası göçünün artarak devam edeceÄŸine yönelik bulguların varlığını iÅŸaret etmektedir. Bu alanda göçün ağırlıklı olarak az geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerden geliÅŸmiÅŸ ülkelere doÄŸru gerçekleÅŸtiÄŸi bilinmektedir. Bulgulara göre hekim göçünde hedef ülke olarak ilk sırada ABD, ikinci sırada BirleÅŸik Krallık ve üçüncü sırada Almanya yer almaktadır. (OECD, 2019). Almanya'da çalışmakta olan hekimlerin ve hemÅŸirelerin yüzde 11'inin yurtdışı doÄŸumlu olduÄŸu ve bu oranın COVID-19 süreci ve sonrasında da artma eÄŸiliminde olduÄŸu belirtilmektedir (OECD, 2019).

​​

Türkiye’nin küresel göç hareketleri içerisindeki konumu 1990’lardan beri hızlı bir dönüÅŸüm geçirmektedir. Türkiye 1960’lı yıllarda Almanya baÅŸta olmak üzere Avrupa ülkelerine misafir iÅŸçi programı olarak bilinen vasıfsız ve yarı-vasıflı iÅŸgücü göçü ile göç veren bir ülke iken 1990’lı yıllarda düzensiz göç ve transit göç hareketlerinin merkez ülkelerinden biri olmuÅŸtur. 2000’li yıllarda ise Türkiye farklı statülerde göçmenlerin hedef ülkesi haline gelmiÅŸtir. Bu süreçte, nitelikli iÅŸgücünün de Türkiye’den baÅŸka ülkelere göç hareketinde artış gözlenmektedir. Almanya’da biliÅŸim teknolojisi, mühendislik, saÄŸlık ve finans gibi belirli sektörlerdeki iÅŸgücü piyasalarında daha yüksek mesleki vasıflı çalışanlara duyulan ihtiyaç, bu ülkenin izlediÄŸi göç politikalarının etkisiyle birlikte Türkiye’den Almanya’ya gerçekleÅŸen yüksek vasıflı göç hareketliliÄŸinin artmasına neden olmaktadır. Almanya, Türkiye’den mesleki uzmanlığa sahip saÄŸlık çalışanlarının göçünde önemli bir hedef ülkedir. Gerçekten de Türk Tabipler BirliÄŸi'nin verilerine göre, 2012 yılında Türkiye’den göç etmek amacıyla sertifika talebinde bulunan hekim sayısı 59 iken, bu sayı 2021'in ilk 11 ayında 1.361 olmuÅŸtur (TTB, 2022).

​

Bu projenin amacı, Türkiye’den Almanya'ya yönelen yüksek mesleki vasfa sahip saÄŸlık çalışanlarından biri olan hekimlerin göçünü itme-çekme kuramı çerçevesinde ele alarak hangi itici ve çekici faktörlerin göç etme kararlarında daha etkili olduÄŸu tespit etmektir. AraÅŸtırmanın bir diÄŸer amacı -logit model kullanılarak- Türk hekimlerinin tersine göç eÄŸilimlerinin (geri dönme niyeti geliÅŸtirme olasılıklarını) belirleyicilerini açığa çıkarmak ve tersine beyin göçünü saÄŸlamaya yönelik politika önerilerinde bulunmaktır. Söz konusu amaçları gerçekleÅŸtirmek için projede karma bir yöntem izlenecektir. Nicel araÅŸtırma kapsamında Almanya’daki Türk hekimler ile 384 anket gerçekleÅŸtirilecektir. Nitel araÅŸtırma kapsamında ise Almanya’daki hekimler ile 30, Türkiye’deki hekimler ile de 36 derinlemesine görüÅŸme gerçekleÅŸtirilecektir. Bu çerçevede bu araÅŸtırma, nitelikli göç araÅŸtırmalarına özgün katkı yapmayı hedeflemektedir.

Proje kapsamında gerçekleÅŸtirilecek araÅŸtırma aynı zamanda göçmen aÄŸları, göçü etkileyen kurumsal yapı ve pratikler (dil kurslarına gitme, istihdam ajanslarına baÅŸvurma, resmî belge ve sertifikalar alma gibi) ve sosyal/kültürel sermaye literatürüne de katkı yapmayı amaçlamaktadır. Anket ve derinlemesine görüÅŸmeler ile araÅŸtırma kapsamındaki hekim göçmenlerin her iki ülkedeki göç öncesi ve sonrası mesleki ve kiÅŸisel yaÅŸamlarını nasıl yönettiklerine odaklanılacaktır. Almanya’ya göç eden hekimlerin bu ülkedeki saÄŸlık sektöründe vasıf kazanma ve mesleki uyum süreçlerini nasıl deneyimlediklerinin, saÄŸlık sektörü, iÅŸgücü piyasası koÅŸulları ve çalışma iliÅŸkisi baÄŸlamında belirlenmesi bir diÄŸer amaçtır.

 

Bu araÅŸtırmanın potansiyel sonuçlarının, hekim göçünün sadece hedef ülkelerde deÄŸil, aynı zamanda kaynak ülkelerde de saÄŸlık sistemlerinin kapasitesini artırmada ve kalkınmada önemli bir rol oynayabileceÄŸini göstermesi beklenmektedir. Elde edilecek bulgular uluslararası iÅŸgücü piyasasını düzenleyen kurumlar, hekimler baÅŸta olmak üzere tüm saÄŸlık çalışanlarının meslek örgütleri, araÅŸtırmacılar ile WHO ve ILO gibi BM uluslararası kuruluÅŸların politikalarını da yakından etkileyen sonuçlar barındıracaktır. AraÅŸtırma ayrıca hem hekimleri hem de saÄŸlık sistemlerini korumak için, uluslararası saÄŸlık profesyonellerinin iÅŸe alınması konusunda çift taraflı ve çok taraflı anlaÅŸmalar için saÄŸlıklı modellerinin geliÅŸtirilip uygulanmasına ve hekimlerin göçüne iliÅŸkin özgünlüklerin tespit edilmesine katkı saÄŸlayacaktır. Bu sonuçlar ve ülkeler arasında yapılacak karşılıklı anlaÅŸmalar, kritik beceriler için bölgesel göçü teÅŸvik edebilir ve dönüÅŸ göçü veya dairesel göçü kolaylaÅŸtırabilir.

​

(1) OECD ülkelerinde çalışan yabancı eÄŸitimli doktor hekim sayısı 2006 ile 2016 arasında %50 artarak 2016'da neredeyse 500,000'e ulaşırken, yabancı eÄŸitimli hemÅŸire sayısı 2011 ile 2016 arasındaki beÅŸ yıllık dönemde %20 artarak neredeyse 550,000'e ulaÅŸtı (OECD 2019).

Proje destekçisi kuruluÅŸ:

Proje ekibinin üniversite ve kurumları:

bottom of page